Především pro děti zhotovovaly hospodyně před svátkem sv. Mikuláše ze sušeného ovoce, namočeného hrachu, ořechů a cukrovinek velmi specifické dárky s hlubokým symbolickým významem. Svým charakterem se přibližovaly tradičním vánočním vrkočům. Základ tvořilo jablíčko (méně často také brambora), do kterého byla napíchána dřívka, zdobená nejrůznějšími druhy sušeného ovoce. Vše bylo velmi často doplněno stálezelenou květinou (nejčastěji zimostrázem). Takto ozdobené jablíčko zapíchnuté na jednom silnějším dřívku se nazývalo „Svět“. Na třech vysokých a úzkých nohách s menším zavěšeným jablíčkem či ořechem vespod byl „Král“. Nízké oříškové nohy měl „Ježek“. Tzv. „Mikulášská zahrádka“ byla tvořena pěti nazdobenými jablíčky, spojenými úzkými hůlkami. Nejjednodušší byla „Třesolka“, zhotovená z jednoho jablíčka, do kterého byl kromě větviček zimostrázu vsazen také svazek husích brk ozdobených na koncích mandličkami či napučenými zrnky hrachu. U stropu zavěšené jablko s paprskovitě zapíchanými dřívky s provlečenými sušenými plody se nazývalo „Polaz“.
časová náročnost 60 min.